مصاحبه دکتر میرشریفی
مصاحبه آقای دکتر میرشریفی به مناسبت روز جهانی تیـــروئیـــد 4 خرداد 1403
دکتر میرشریفی مدیر شبکه بهداشت و درمان قدس به مناسبت روز جهانی تیروئید (۴ خرداد) در مصاحبه با روابط عمومی این شبکه بیان کردند:
غده تیروئید که در ناحیه جلو گردن واقع شده یکی از مهمترین غدد درون ریز بدن بوده که با تولید هورمونهای تیروئید سوخت و ساز بدن را کنترل میکند. بیماریهای متعددی که دراین غده بروز میکنند باعث اختلال در عملکرد آن گردیده و منجر به بروز علائم و نشانههای بالینی متعدد میگردند. بنابراین آگاهی آحاد جامعه از بیماریهای غده تیروئید که بطور مستقیم بر سلامت فرد تاثیر دارند، ضروری میباشد.
شیوع بیماریهای غده تیروئید در دنیا قابل توجه بوده، این بیماریها افراد را در تمام سنین گرفتار نموده و طیف وسیعی از علائم و نشانههای بالینی را بوجود میآورند.
ایشان بیان کرد: ۶۰ درصد بیمارانی که با یک بیماری تیروئید مشغول زندگی میباشند از وجود بیماری خود بیاطلاع هستند. هورمونهای تیروئید در تنظیم متابولیسم بیشتر سلولهای بدن و همچنین در رشد و نمو فیزیکی و تکامل سیستم عصبی انسان و حیوانات نقش حیاتی دارند. اهمیت بیولوژیکی ید شرکت در ساختمان هورمونهای تیروئید است. کمبود ید عملکرد تیروئید را دچار اختلال نموده و بر حسب اینکه این کمبود در چه زمانی حاصل شود و نیز بر اساس شدت کمبود آن عوارض و تغییرات حاصله را تحت عنوان اختلا لهای ناشی از کمبود ید تقسیم بندی میکنند.
ید، در شکل طبیعی خود در آب دریا ها، گیاهان آبزی، برخی از مواد معدنی و خاک وجود دارد و بعنوان یک ریز مغزی نقش حیاتی در بقای انسان بازی میکند. این عنصر کمیاب برای رشد و نمو فرد، بخصوص رشد و تکامل عصبی- روانی جنین در طول زندگی داخل رحمی و تا دو سال پس از تولد مورد نیاز می باشد. کمبود ید، از طریق ایجاد اختلال در رشد و تکامل مغز، میلیون ها نفر از جمعیت جهان را در معرض خطر قرار داده است. با توجه به چرخه ید در طبیعت که منجر به کاهش ید موجود در خاک در طی سالیان متمادی میگردد انسانهای ساکن در کره خاکی بطور مستمر در معرض خطر کمبود دریافت ید قرار دارند. کمبود ید سادهترین مشکل تغذیهایجوامع میباشد که میتوان با تامین ید مورد نیاز روزانه افراد آن را کنترل نمود.
توصیه نهایی جناب آقای دکتر میرشریفی به آحاد جامعه نیز آن است که فقط از نمک ید دار تصفیه شده در حد متعارف استفاده نموده زیرا به مقدار کافی ید داشته و فاقد هر گونه ناخالصی است لذا کاملا بدون ضرر و عوارض جانبی است. هیچوقت از نمک دریا و سنگ نمک که تبلیغات نادرستی در مورد مصرف آنها میشود استفاده نکنند زیرا اولا به مقدار کافی حاوی ید نبوده و بعلت داشتن فلزات سنگین و آلودگی با آلایندههای شیمیایی کارخانجات صنعتی که وارد آب دریاها و اقیانوسها میشوند بسیار مضر بوده و با خطر ایجاد سرطان همراه هستند.
مصرف در حد متعارف نمک ید دار برای همه افراد جامعه از دوران کودکی تا کهنسالی ضروری است. به علاوه زنان در دوران بارداری و شیر دهی نیاز به مکمل ید دارند.