مصاحبه آقای دکتر میرشریفی به مناسبت هفته ملی پوکی استخوان
مصاحبه آقای دکتر میرشریفی به مناسبت هفته ملی پوکی استخوان سال 1402
دکتر میرشریفی مدیر شبکه بهداشت و درمان قدس به مناسبت روز جهانی و هفته ملی پوکی استخوان (۲۹ مهر تا ۵ آبان) در مصاحبه با روابط عمومی این شبکه و با اشاره به شعار امسال روز جهانی پوکی استخوان مبنی بر «استخوانهای بهتری بسازیم»، بیان کردند:
این شعار از یک سو بر فعالیت بدنی و از سوی دیگر بر پیشگیری، اصلاح سبک زندگی، تشخیص به موقع و تکمیل درمان برای پیشگیری از شکستگی ناشی از پوکی استخوان تاکید دارد.
ایشان در ادامه گفتند: شیوع پوکی استخوان در نقاط مختلف جهان، با توجه به افزایش قابل توجه طول عمر افراد، سیر صعودی دارد. پوکی استخوان بیماری شایع استخوانی است که در آن ریز ساختارهای استخوان دچار آسیب و ضعف میشوند و مستعد شکستگی میشوند. استخوان اگرچه در ظاهر جسمی سخت به نظر میآید اما دارای سلولهای زندهایاست که مرتب در حال بازسازی هستند که اگر مجموع عواملی باعث شوند این روند بازسازی دچار مشکل شود باعث ایجاد پوکی استخوان میشود. این روند به تدریج رخ می دهد و اغلب اوقات هیچ علامتی ندارد. تنها راه آگاهی از ابتلای آن مراجعه به پزشک و انجام سنجش تراکم استخوان است.
ایشان بیان کرد: متاسفانه آگاهی مردم درباره پوکی استخوان نسبت به سایر بیماری های غیرواگیر خیلی پایین تر است. یک علت مهم این اتفاق این است که پوکی استخوان بیماری خاموش است زیرا معمولا" علامتی ندارد و گاهی اوقات اولین علامت، شکستگی ناشی از پوکی استخوان است. از سوی دیگر پوکی استخوان به تدریج ایجاد می شود و از آنجا که حداکثر توده استخوانی تا قبل از ۳۰ سالگی شکل میگیرد، بنابراین زمینه ایجاد پوکی استخوان در کودکی و نوجوانی فراهم می شود. یعنی اگر فردی در زمان کودکی و شیرخوارگی و پس از آن سبک زندگی نامناسب داشته باشد (عدم تغذیه مناسب، عدم فعالیت فیزیکی کافی، مواجهه با دخانیات و…) زمینه بروز پوکی استخوان برای او در بزرگسالی فراهم می شود.
دکتر میرشریفی اظهار کرد: خانم های بالای ۵۰ سال (بویژه پس از یائسگی) و مردان بالای ۶۰ سال باید برای اطمینان از سلامت استخوان خود به پزشک مراجعه کنند. مطالعات نشان دهنده این است که حدود ۷۰ درصد (بیش از دو سوم) خانم هایی که در معرض خطر پوکی و شکستگی استخوانها هستند، برای تشخیص پوکی استخوان مراجعه نمیکنند و اقدامات تشخیصی برایشان انجام نمیشود. مطالعات نشان دادهاندکه در صورت انجام تشخیص به موقع در بانوان معمولا درمان به سرعت آغاز می شود، اما متاسفانه مشکل بزرگ تر عدم پایبندی به تکمیل و ادامه درمان است.